První dochované zmínky o používání „rostlinných“ vod (dnes jim říkáme květové vody, hydroláty) se datují do doby před 5000 až 6000 lety. Lidé už od nepaměti využívají léčivých vlastností rostlin a můžeme směle konstatovat, že i aromaterapie v různých podobách, coby součást bylinné medicíny, lidstvo vždy doprovázela. Staří Egypťané vyráběli květové vody pomocí jednoduchých destilačních zařízení. Z dochovaných písemných zdrojů a nálezů vyplývá, že vody byly známy ještě dříve, než éterické oleje. Například ve středověku byly hlavním produktem destilace právě květové vody, nikoli éterický olej. Vypadá to dokonce tak, že éterický olej byl považován za nechtěný vedlejší produkt při výrobě růžové květové vody (Urdang, 1948).
Léčivých účinků květových vod využíval i Hippokrates (460 – 370 př.n.l.). Lékař známý pod jménem Avicenna (980 – 1037) zmodernizoval primitivní destilační přístroj a proslavil růžovou vodu, tehdy tolik ceněnou arabským světem.
V 16. století, v domech bohatších rodin, existovaly speciální místnosti určené k destilaci rostlin. Ty se pěstovaly přímo v zahradách patřících k domu. Byly to např. rozmarýn, levandule, meduňka, šalvěj atd. Vody se následně používaly k osobní hygieně, léčení a k přípravě jídel. Většinou se destilovalo více rostlin najednou, klidně až 20 různých druhů. Recepty se zapisovaly a každá rodina tak měla svou „knihu destilační místnosti“.
5 komentářů u „Hydrolát – vedlejší produkt destilace nebo něco víc?“